Huldra Forlag
  • Hjem
  • Om Huldra
  • Forfattere
    • Turid Rugaas
    • Lynn Henry
    • Linn Palm
    • Marc Bekoff
  • Forhandlere
  • Oppdretteravtale
  • Blogg

Vinn billetter til Dogs4all messen 2013!

11/9/2013

0 Comments

 
Picture
Meld deg på nyhetsbrev denne helgen og vinn billetter til Dogs4all messen neste helg. Vi trekker ut 5 heldige vinnere som hver får en billett til messen tilsendt i posten.

VÆR RASK - vi må sende dem allerede på mandag!

MELD DEG PÅ HER!

0 Comments

Giftige planter og husholdningsartikler

8/3/2013

1 Comment

 
Picture
Med hund i huset er det en hel del ting som går fra å være ufarlig til å bli giftig, eller i verste fall potensielt dødelig. Ved å gå gjennom kjøkken og bad og rydde unna det som er farlig for hunden, vil du kunne avverge de fleste situasjoner.

All tekst er hentet fra boken Valpen flytter hjemmefra av Linn Palm

Når det gjelder alvorlighetsgraden av forgiftninger, er det flere faktorer som spiller inn. Doseringen, hundens størrelse, alder osv. kan avgjøre om hunden får en irritasjon eller en mer alvorlig reaksjon. Ta alltid kontakt med veterinær hvis du mistenker at hunden din har fått i seg noe farlig, eller viser tegn til forgiftning.

Vær oppmerksom på at en del av det som er giftig for hunder medfører skader man ikke ser før det kan være for sent. Rydd unna det du vet er potensielt farlig og vær oppmerksom. En liten valp er utrolig kreativ og nysgjerrig, noe som gjør at den lille vil få tak i de utroligste ting i ditt ellers ryddige kjøkken. 

Gi aldri hunden medisiner beregnet på mennesker uten at veterinæren har samtykket i eller foreskrevet dette! Mange
menneskemedisiner er giftige for hunden og kan ta livet av den. En del planter og stoffer kan i forskjellige doseringer gi alt fra en mild irritasjon til langt alvorligere følger. Er det giftig for mennesker er det sannsynligvis giftig for hunder også. 

Nedenfor står det noe om en del av de potensielt farlige stoffene og plantene din hund kan møte i hverdagen, og som du må unngå eller være observant i omgang med.


Mørk sjokolade
Teobromin er et stoff som finnes i kakao og som er giftig for hunder. Jo mørkere og renere sjokoladen er, jo høyere andel teobromin er det i den. Inntak av sjokolade/teobromin kan gi alt fra lette forgiftninger til å være potensielt
dødelig.

Druer og rosiner
Unngå å gi druer og rosiner til hunder. Alle inntak er potensielt alvorlig. Laveste mengde druer som har gitt nyresvikt er 19,6 g/kg. En drue veier 4-8 gram.

Laveste mengde rosiner som har gitt nyresvikt er 2,8 g/kg. 10 rosiner veier ca. 4,8 g og vil dermed kunne forgifte en hund på rundt 2 kg. Det betyr derimot ikke at en tyngre hund ikke vil kunne bli forgiftet og det er vanskelig å holde rede på akkurat hvor mange rosiner hunden har fått i seg.

Paracetamol
Det er individuelt hvor sensitive hundene er overfor dette stoffet. Hos hund er det konstatert forgiftning ved så lite som 46 mg/kg. I de vanligste pakkene man får kjøpt på apoteket, er det 500 mg paracetamol per tablett.

Amaryllis
Små inntak kan gi symptomer som oppkast og diaré. Ved større inntak kan det komme skjelvinger og svakhet.

Barlind
Hele planten, bortsett fra den røde frukten, er giftig. Forgiftning etter inntak av denne planten går raskt og prognosen er dårlig. Ved små inntak er det en rekke generelle symptomer, som oppkast, diaré, magesmerter, skjelvinger og manglende koordinasjon. Større inntak kan i verste fall gi akutt hjertestans.

Fredslilje, hortensia og tulipan
Generelle symptomer som oppkast, diaré, magesmerter.

Humle
Symptomene oppstår som oftest 3-6 timer etter inntak. Det kan være alvorlig hypertermi, uro, magesmerter, sterkt røde slimhinner, kramper, puste- og hjerteproblemer. De fleste hunder dør innen 3 timer etter symptomstart.

Liljer
Store inntak hos hund kan gi lette, generelle symptomer. Katter kan få mer alvorlige reaksjoner (blant annet nyresvikt).

Liljekonvall
Generelle symptomer som oppkast, diaré og magesmerter er vanlig. Hjertesymptomer kan oppstå når forgiftningen når full reaksjon i kroppsvevet. Forvirring, kramper og koma forekommer.

Rhododendron
Generelle symptomer som oppkast, diaré og magesmerter inntreffer som oftest etter rundt 6 timer. Hvis hunden får i seg mye er det fare for nevrologiske symptomer (skjelvinger, kramper, ataksi osv). I verste fall kan det gi bradykardi, som betyr at hjertet slår langsommere enn det skal.

Picture
Giftinformasjonen: 22 59 13 00
Giftinformasjonen kan være nyttig å ha i bakhånd om hunden din skulle få i seg noe giftig. I tillegg er det viktig å ha kontakt-informasjon til veterinær på en sentral plass, eksempelvis kjøleskapdøren eller en oppslagstavle.

Ha informasjonen lett tilgjengelig!
Ha alltid telefonnumre til veterinær tilgjengelig! Både din faste veterinær og til akuttmottak i tilfelle kriser. De verste tingene skjer «alltid» i helgen eller på helligdager. 
Du vet aldri når du kan komme til å trenge det og det er bedre å ha det tilgjengelig og ikke trenge det, enn å trenge det og ikke finne informasjonen.

Picture
Les mer om dette og mye mer i vår bestselgende hundebok i 2012, 
 
«Valpen flytter hjemmefra» av Linn Palm.

En bok fylt med mange gode tips og råd, selv for deg med voksen hund.

1 Comment

Fjellvettregler for hund

4/24/2013

2 Comments

 

Det er viktig å benytte riktig utstyr og vite hvilken kondisjon hunden din har. Feil utstyr og en matmor eller
matfar med overambisjoner kan skape problemer for hunden når dere skal på påskefjellet. 
Sjekk hundens fjellvettregler før du legger ut på tur!  
  1. Ha alltid med førstehjelpspakke (et assortert utvalg av bandasje, sterile kompresser, sårrens, saks,
    potesokker..) 
  2. Ikke legg ut på lengre tur enn hunden har grunnkondisjon til. Husk å ta pauser.
  3. Ta med dekken og underlag slik at hunden har noe å ligge på i pausene.
  4. Bruk ski uten stålkanter. Kantene kan fort skade hundens poter.
  5. Bruk riktig tilpasset hundesele. Ikke la valper og unghunder som ikke er ferdig utviklet trekke. (Det anbefales at hunden er 1 1/2 til 2 år, men det er noe raseforskjeller så søk informasjon om din hund.)
  6. Klipp hårene mellom tredeputene. Bruk potesalve og sokker for å unngå kutt og såre labber på skareføre.
  7. Ikke kjør fra hunden i nedoverbakker. Tilpass tempoet ditt etter hundens tempo.
  8. La hunden få gå i skiløypa dersom gjennomslagsføre. Hunder med forkalkninger blir ofte verre etter hopping i
    dypsnø.
  9. Ikke la hunden trekke på speilblank is. Risikoen for skader er stor.
  10. Ikke la hunden løpe inn i et møtende hundespann. Det kan skape farlige situasjoner.
  11. Husk at små hunder og tynnpelsede hunder har et stort behov for påkledning for å unngå frostskader. Det kan
    også være lurt å kle på hunder med lang pels slik at det ikke danner seg snø- og isklumper.
  12. Sørg for at hunden får nok hvile, og god hvile. Valper og unge hunder trenger 16 – 20 timer søvn i døgnet.
    God hvile innebærer at hunden har en varm og behagelig liggeplass med blant annet mulighet for å strekke godt på seg.
  13. Vær forsiktig med Kvikk Lunsj, sjokolade er farlig for hunder.
Picture
2 Comments

Ta vare på hundene i kulda

1/19/2013

1 Comment

 
Vinteren gir noen utfordringer. Noen hunder trenger mer klær enn andre, men de fleste trenger i hvert fall et ordentlig dekken i løpet av vinteren. Strikkegensere er også fine og gode til å holde varmen, så sant det ikke er
altfor kaldt.

Passformen skal være god rundt forbena, slik at det ikke strammer og dermed er ubehagelig å gå med. Når kuldegradene kryper nedover kan det være lurt å tenke på at et dekken også bør beskytte godt ned på lårene.

Hvis hunden din også trenger potesokker, så må den bare få det. Det er mange typer, der noen er korte og andre går ganske langt opp på benet. Noen er godt fôret og andre er tynne. Pass på at de du velger passer din hunds behov for beskyttelse. Et alternativ til potesokker kan for mange hunder være labbefett. Dette beskytter selve potene, men vil ikke hjelpe om hunden har behov for ekstra varme på bena. Finn ut hva som fungerer best for din hund, slik at dere får fine turer også om vinteren.

De kaldeste vinterdagene kan føre til at hunden din ikke ønsker å bevege seg så mye. Hvis hunden din velger å gå en kort tur og bare få unnagjort det mest nødvendige, så er det også helt greit. Dere kan engasjere dere litt i hjernetrim innendørs eller kose dere i varmen. Alt ettersom hva som passer for dere.

Skal hunden din oppholde seg i bilen om vinteren, er det viktig at du tilrettelegger for dette. En god madrass isolerer
godt i bunnen av bilburet om du bruker dette. Tepper eller kanskje en dyne (barnedyner kan brukes til mye og koster ikke all verden) gjør oppholdet i bilen så mye bedre. Det er mange løsninger for å gjøre det godt og varmt for hunden,
så det er bare å være kreativ. Alternativet er å la hunden være hjemme. 

Ikke la hunden fryse i bilen eller ute!
Picture

1 Comment

    Kunnskap

    For å gi dyrene den velferden de fortjener er vi avhengig av å ha kunnskap om dyrene vi omgås.

    Kategori

    All
    Hund
    Sykdom
    Valp

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.